Anekdoot: kas see purk on täis?

meeldib.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Auditooriumi ees seisev filosoofiaprofessor tõstis lauale 5-liitrise klaaspurgi ja täitis selle 3 cm läbimõõduga kividega. Lõpetades purgi täitmise, küsis ta auditooriumilt: "Kas purk on täis?"

Auditoorium vastas: "Täis."

Professor tõstis lauale väikese purgi herneid ja valas need suurde purki. Ta raputas pisut suurt purki ja herneterad veeresid kivide vahele. Seejärel küsis professor oma küsimuse uuesti: "Kas purk on täis?"

Auditoorium vastas: "Jah, on täis."

Nüüd tõstis professor lauale karbikese liivaga ja valas selle sisu suurde purki. Liiv täitis kogu kivide ja herneste vahele jääva tühja ruumi ning professor küsis veelkord: "Kas purk on täis?"

Auditoorium vastas: "Jah, ja seekord lõplikult."

Professor naeratas ja tõstis lauale kaks purki õlut, tegi need lahti ja valas ettevaatlikult liiva niisutades suurde purki tilgatuks. "Ja nüüd," ütles professor, "tahan ma teile öelda, et see purk on teie elu analoog. „Kivid" - need on kõige olulisemad asjad teie elus: perekond, tervis, sõbrad, lapsed. See on see, millest tegelikult piisab, et teie elu oleks täis - elamist väärt, isegi juhul, kui te kaotate ülejäänu.
„Herned" - need on asjad, mis on olulised vaid teile isiklikult: töö, kodu, vara.
„Liiv" - see on kõik ülejäänud, pisiasjad.

Kui ma oleksin purgi esmalt liivaga täitnud, ei oleks seal jäänud ruumi ei hernestele ega kividele. Nii ka elus - raisates energiat pisiasjadele, tuleb seda puudu hoopis olulisemate asjade juures. Tegelege sellega, mis teeb teid õnnelikuks: mängige oma lastega, leidke aega kaasale, kohtuge sõpradega. Ja siis jääb teil alati aega ka töö, koristamise ja autopesu jaoks. Prioriteedid peavad olema paigas - eelkõige ikkagi kivid, siis herned ja alles siis liiv!"

Auditoorium plaksutas. Vaid üks natuke väsinud olekuga tudeng tõstis käe ja küsis nukra häälega: "Härra professor, aga milleks te siis õlle ära raiskasite?"

Professor naeratas: "Ma olen rõõmus, et Te seda küsisite. Õlle valasin ma purki tõestamaks, et ükskõik, kui tiheda graafiku järgi teie elu ka ei käiks, paari õlle jaoks leidub seal alati aega!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles