Anekdoot: mis asi on faargelet?

meeldib.postimees.ee
Copy
Foto: Pixabay

Tõestisündinud lugu aastast 1981.

Likööri- ja viinatehases nimega "Liviko" toimub loeng "Rahvusvahelisest olukorrast." Pärast loengu lõppu küsib ühingu "Teadus" lektor:

"Kas küsimusi on?"

Vaikus ja siis tõuseb üks käsi:

"Mis asi on faargelet?"

Lektor lööb peopesaga otsaette:

"Kuidas ma küll selle unustasin! Faargelet, see on väike saareriik, mis heitis endalt koloniaalikke ja iseseisvus pool aastat tagasi. Meie riikide vahel on sõlmitud diplomaatilised suhted ja äsja kirjutati alla vastastikkuse abistamise kokkuleppele. Loodan, et lähiajal saabub meie kaubandusvõrku ka suur partii eksootilisi puuvilju sellelt kaugelt meile sõbralikust riigist!"

Nädala pärast toimub sama tehase samas saalis loeng "Rahvamajanduse arengust". Lektor (teine mees muidugi) rääkis pikalt ja laialt NSVLiidu edusammudest kommunismi ülesehitamisel ja lõpetas oma loengu traditsiooniliselt:

"Kas kuulajatel on küsimusi?"

Tõuseb jälle üksik käsi:

"Mis asi on faargelet?"

Lektor vangutab üllatunult pead:

"Kuidas ma küll unustasin! Faargelet, see on nõukogude teaduse suur saavutus. See on uusim ülitugev ja tulekindel materjal, milline leiab oma koha kosmosevallutamise epopöas ja kindlasti ka laia kasutamist rahvamajanduses."

Nädal hiljem on kohal miilitsapolkovnik, kes peab loengu "Võitlusest kuritegevusega". Ta räägib valuutavahetajatest ja ärimeestest, kes kesklinnas ostavad välismaalastelt riideid, neid hiljem maha suure vaheltkasuga maha müües ja ei unusta oma loengu lõppedes lauset:

"Kas küsimusi on?"

"Mis asi on faargelet?"

"Mitte mis, vaid kes? Just neil päevil likvideerisid meie miilitsaorganid kuritegeliku Viru ärikate grupi, mida juhtis eriti ohtlik retsidivist hüüdnimega Faargelet. Praegu käimasoleva uurimise ja juurdluse käigus ei saa ma küll sellest täpsemalt rääkida, aga uskuge mind, kurjategijaid karistatakse nõukogude seaduse kõige mõjuvamate paragrahvide järgi ning saadetakse Rummu vangilaagrisse."

Pärast loengut läksid mehed tagasi tööruumi, kus riidekapi nurgas korgiti lahti viinapudel. Mees, kes kallas klaasi, päris oma uudishimulikult töökaaslaselt:

"Kuule, aga kas sa ise tead, mis see "faargelet" on?"

"Pagan seda teab! Tead, kui ma hommikul sinna "Sossi" mäele trammiga tööle sõidan, siis loen uue postimaja katuselt suurt neoonreklaami "Telegraaf", aga kui hilja õhtul teiselt poolt koju tagasi sõidan, siis loen hoopis "faargeleT"!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles